completed this home extension on an Edwardian weatherboard house in Melbourne, Australia. Located in the suburb of Balaclava, the house inhabits a corner lot, giving it multiple front angles and first impressions from the street.

The home is divided into three quarters: the original Edwardian structure houses the parents’ zone, completed with master bedroom, bathroom and study. The ground floor of the extension hosts a living and dining room, connected with kitchen and laundry, opening out into the garden. The second floor of the extension has the children’s bedrooms, and a balcony overlooking the garden.

The extension was intended to complement the original structure without overpowering it. The original home was finished in weatherboard cladding, which had been painted white. To complement this, the extension was clad in Silvertop Ash, a hardwood, then stained black to contrast the original building. The extension is pushed down on the southern side to avoid visually overcrowding the original building.

This 240-square-meter extension was built in 2016.