This historic chapel in Belgium was recently converted by  into an unconventional office space. Dubbed Waterdog, the project aims to transform architecture work into an almost spiritual experience.

“Due to the chapel’s status as a listed building, the renovation project was bound by several limitations,” the architects said. “For instance, it was vital the historical character of the building remained intact. This was achieved by erecting a brand-new construction from scratch, completely separate from the historic building, in sharp contrast with the old walls.”

A large, sumptuous space was maintained at the heart of the building, with work areas located at the rear of the chapel. Ceiling vaults add to the grandeur of the space.

“By stacking the different offices and spreading out the various departments across different floors, a constant sense of dynamism is created in the workspace,” the architects added. “No more dull and unimaginative offices; be inspired by a challenging working environment where past, present and future are inextricably linked.”

Even though the building is primarily an office space for the architecture studio, some of its areas are open to the public and various events are expected to take place here. Photography by Marc Scheepers, Flos&Beeldpunt, Toon Grobet.