completed the design of a residential building complex in Romainville, France. Integrated wooden boxes used as terraces disrupt the linearity of the residential units. This also brings a much needed feeling of warmth to the new residential neighborhood.

“Fragmentation of built mass opens the way for a continuity with the surrounding context and the creation of visual perspectives, making this city block more porous and open,” the architects said. “This approach also alleviates the perception of density, resulting in quality apartments, with multiple orientations and limited direct views of the neighbors opposite,” they added.

Walking through the newly built paths, you get a sense of shifting perspectives. One can easily see how the playfulness of the surroundings. Hopefully, this will have a positive impact on future residents’ quality of life, as well as their comfort.

“Greenery also has an important role to play, slipping into the building’s interstices and colonizing the interior courtyards of the city block,” the architects said.

Also, according to the architects, “This domestic, vernacular aspect underscores the architectural plan through the treatment of the terraces, which are detached from the façades, served by wooden footbridges and can be imagined as tree houses.” We love the tree house look of these terraces. What do you think? Let us know in the comments if you’re also a fan. Information provided by Brenac & Gonzalez & Associés; photography courtesy of 

Take a closer look at this residential neighborhood

ville